Bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, bir savaş çıkmazsa Türkiye’nin gündemi 2023 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerine odaklanacaktır.

Bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, bir savaş çıkmazsa Türkiye’nin gündemi 2023 Haziran seçimlerine odaklanacaktır.

Cumhur ittifakının bileşenleri 20 yıllık iktidar tecrübesiyle seçime en hazır partilerdir. Hemen hemen günlük kamuoyu yoklamalarının yapıldığı bu cenahta, seçim kanunlarında yapılan değişikle avantaj sağlanacaksa bu seçim muhtemelen 2023 Haziranın son haftasında yapılacaktır. Yapılan kamuoyu yoklamalarında %7 lik seçim barajının Cumhur ittifakına zarar vereceği gözlenirse, seçim muhtemelen Mayıs ayının ortasında seçim erkene çekilerek yapılır.

Bu gün itibariyle kamuoyunda gözlendiği şekilde Cumhur ittifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu olarak seçime girilirse, bu seçimden Cumhur ittifakı %60 la galip çıkar.

Cumhurbaşkanlığında alınacak bu sonuç milletvekilliği seçimine de yansır diyenler kesinlikle yanılacaklardır. Seçim bölgelerinin tamamında siyasi partilerin gösterecekleri adaylar, aday sıralamaları, seçim bölgelerinde partilerin çıkaracağı milletvekili sayısını doğrudan etkileyecektir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçmenin duruşu, milletvekili seçiminde seçim bölgelerinde değişken olacaktır, bu durumu seçim bölgelerinde bariz bir şekilde gözlemliyorum. CHP’nin ve HDP’nin hâkimiyet oluşturduğu birkaç seçim bölgesi hariç, bu gözlemim sonuçlar açıklandığında ortaya net olarak çıkacaktır.

Bu açıdan siyasi partiler başarıyı artırmak için seçim bölgelerinde anket, yoklama mülakat vs yaparlar fakat, siyasi partilerde oluşan statüko son gün listelere müdahale edilmesinin önüne geçemez. Bu müdahale hangi seçim bölgesinde sonuca tesir ederse, müdahil sorumlularda ceremesini çeker mi? Bunu yaşayarak göreceğiz.