Azerbaycan’ın sevilen ressamlarından biridir. Kendine has üslubu ile Avrupa’nın ünlü ressamları arasında tanınmıştır

Sanat insanla birlikte dünyaya gelmiştir. İnsanın canlı veya cansız tüm varlıklarla tanışması sanat üzerinden gerçekleşmiştir. İnsanın dünya hayatındaki yaşam konforu arttıkça, sanat kavramı kendine düşüncesiyle orta beynin ürünü haline gelmiştir. Dünya değişmiş, İnsanların dünyaya bakış açıları da farklılaşmıştır. Bu özellikler sanat dünyasında da kendini göstermiştir.

”Bir halkın sanatı, zihinlerinin gerçek bir aynasıdır” demişler. İşte. bu yönden hakkında  konuşacağım ve eserlerinin önemine yer verdiyim bir sanatçı hakkında sizinle paylaşmak istedim. Zihinlere ayna tutan genç bir sanatçı. Gençtir, ama yaptıkları, geçtiyi uzun yıllardan haber verir.

Ayla İnsanova...

Azerbaycan’ın sevilen ressamlarından biridir. Kendine has üslubu ile Avrupa’nın ünlü ressamları arasında tanınmış, sevilmiş, yaptığı eserleri ilə kısa zamanda sanatseverler tarafından yüksek beyenir kazanmıştır.

Kimdir Ayla İnsanova dersiniz? Hakkında konuşulacak, anlatılacak çok önemli konular vardır. Gənçtir,yeteneklidir və hırslıdır. Tuttuğu yoldan, amacından asla taviz vermez ve bu yolda yorulmak bilmeden azim ve kayret göstererek, hadefine doğru ilerler.

O aynı zamanda uzman doktordur. Azerbaycan Tip Üniversitesinin tedavi ve profilaksi bölümünden mezun olmuş, Phthisiotry ve Pulmanology Enstitutunda doktor koordinatör olarak çalışmıştır. Mesleği tıp doktoru olsa da çocuk yaşlarından resme olan merağı gün geçdikce kalbinde en büyük arzusu olarak yerleşmiştir. Bu istek ve arzu onu  Azerbaycan Devlet Ressamlık Akademisine getirdi ve böğlece hayatında yeni bir sayfa açılmış oldu. His etdiklerini, yaşadklarını,duygularını sözle değil,kalemle, boya ve fırçalarla anlatmak istedi ve bu yolda da böyük başarılara imza atdı. Ressamlık sanatında açılan yeni bir cığırın temsilçisi oldu.

Azerbaycan Ressamlar Birliyinin üyesi olan  gənç rəssam Ayla hanım İnsanova”nın resme olan sevgisi onu dünya ressamlarının kalbi olarak bilinen İtalya Ressamlık Universitesine getirdi. Tıp doktoru,ressam Ayla İnsanova  bir insanın duyqularını psikoloji  yönden analiz ederek beyaz ketan üzerinde, sert və yumşak  boyaların çekilmesi, rakam teknolojisi ve özel teknolojilerle gerçek nesneye ve hayata benzer görsel temsili ortaya çıkarmıştır. En önemlisi,  bir tip doktoru olarak onu ilgilendiren ve üzerinde sıkca durduğu insan bilincinin yaratıcı sürece ne kadar dahil olduğunu, faaliyetinin hangi kısmının bilinçsizce gerçekleştiğini ve bu süreçte rasyonel yaratıcılığın mı, yoksa irrasyonel yaratıcılığın üstünlüyünün aşkara çıkarmasına önem vermesi olmuştur.

Çoksaylı eserleri ilə Ayla hanım bir tək Azerbaycan’da değil, aynı zamanda dünyanın bir çok ülkesinde sergileri ile sevilmiş ve tanınmıştır. ABD, İngiltere, Fransa,italya, Türkiye ”de göstərdiyi sergiler  sanatseverler tarafından yüksek not almıştır. Bir resim, kim bilir kaç bin kelimelik bir makaledir? demişler

Ressam bazı düşünceleri tahlil ederken, örneğın ;"Her form bize bakan bir yüzdür" ve bizi diyalog kurmaya teşvik eden (Serge Danei) ya da "İzleyici sanat eserini yaratır" (Marcel Duchamp), izleyici ile sanat eseri arasındaki diyaloğun olasılığını düşünüyor  demesidir. Onun özelliği   insanın bilinçaltı düzeyde  diyaloq kura bilmesinin mümkünlüyünü açıklamasıdır.

Ayla İnsanova”nın üzerində durduğu en ilginc konu  onun değimiyle desek,” her  bir izleyici, bilinçaltı bir sanat eserine kendi deneyimine, kaygısına, neşesine ve psikolojik durumuna göre farklı tepkiler verir ve yorumlar”.Bu kişinin ruh haline bağlı olan andır.

Sanatçı araştırma sonucu, eserleri ile izleyici arasında  kurulan bilinç ve bilinçaltı psikolojik bir diyalogun var olduğuna açıklık getirmişdir. Bu nedenle  o,eserlerini tam bitirmemek eğiliminde olur ve izleyicinin kendi iç dünyasına, hislerine, duygularına göre  düşünmelerine ve eserin tamamlama şansını onlara bırakıyor.

Bu yakında İtalya”dan memleketine dönən  resim sanatçısı, doktor Ayla İnsanova,  sevənlərinin yüzünü güldürdü.“ Bilincaltı Labirenti” adlı sergisi  Bakü”de,Ressamlar Birliği”nin sergi salonunda açıldı. Labirenti”nin anlamına gelince, içinden çıkılması çok güç ya da olanaksız durum,çözümü zor olan demektir.Ayla hanımın tıp sahasındakı tecrübesi, deneyimi, psikolojiye ve felsefeye düşkünlüğü ona İrrasyonel yönlendirme sanatını, yani insan bilincinin kontrolü olmadan gerçekleştirilen sanatı anlamaya yardımcı olan tablolarında izleyiciler çözümü zor olan konuya aydınlık getirmeğe çalışır. 

İşte,Ayla İnsanova”nın sanat dünyasında özelliği de bundadır. Ona,yaradıcılıq yollarında daha büyük uğurlar diliyoruz.