Yemeğe düşkün toplumlar azgın ve sapkın olurlar. Zevk veren şeylerin hayvani boyutu vardır. Örneğin yemenin zevki, şehvetin zevki ve öldürmenin zevki vardır. Bu üç şey aynı zamanda hayvani duygular olarak tanımlanmıştır.

İslam tasavvufunda insanı Tanrı'dan ve benliğinden uzaklaştıran bu arzulara nefis yahut nefs-i emare denilmiştir. Yemeği açlıkla, şehveti cinsel perhizle, öldürmeyi merhamet ile terbiye etmeyen fenaya ulaşamaz. İnsanı azgınlaştıran ve ona beyin tutulması yaşatan bu üç arzunun yaşam tarzına dönüştüğü toplumlar, tarihte hep bela ve musibetlere uğramışlardır. İlk akla gelen kavim ve milletler Soddom Gomore, Pompeo ve Roma'dır.

Bilindiği gibi Soddom Gomore şehvetin azgınlaştırdığı kavimdi, Roma ise yemenin ve öldürmenin sarhoşluğunu yaşayan milletti. Romalılar öylesine yeme ve içmesine düşkünlerdi ki, tıka basa yedikten sonra bu defa rahatlamak için gidip kusarlardı. Tuvalet kadar kusma lavaboları vardır. Öldürmenin vermiş olduğu şehvetle öylesine kendilerinden geçmişlerdi ki arenalarda zevk uğruna gladyatörleri savaştırıp farklı ölüm ritüelleri görmek, köleleri aslanların önüne atıp parçalanışını seyretmekten zevk alırlardı. Romalı komutanlar için öldürülen düşman saysı övünç madalyasıdır. Cesetleri ayakları altında çiğnemek büyük gururdur.

Filozofları yemek ve şehvetin bir şölen bir ritüel olduğuna inanmakla kalmamış bunun felsefesini yapmışlardır. Antik Yunan ve Roma'da ağız ve kıç diyalektiği üzerine sahifeler dolusu metinler vardır. Öylesine bir sapkınlığa varmışlardır ki, kıçın ağızdan temiz olduğu tezini dahi ileri sürmüşlerdir. Onların bu anlayışlarını İmam Şafii çok güzel tanımlamış, tek cümleyle özetlemiştir: "Aklı fikri midesinde olanın kıymeti bağırsağından çıkan kadardır." Molier, Cimri oyununda kurulan abartılı ve zengin sofrayı gören kahramanına "siz yaşamak için yemiyor, yemek için yaşıyorsunuz" cümlesini söyletir. Aslında bütün Roma'da asiller yemek için yaşar, yaşamı renklendirmek için öldürür. Roma'da en saygın şey asker yani savaşçı olmaktır...

Bütün ilahi dinlerde cinsel perhiz ve orucun ibadet olarak şart koşulması anlamsız değildir. Yemenin şehvetine kapılmış toplumlara bakınız çoğu beyin tutulması yaşamaktadır. Corona dolayısıyla en çok ölümlerin yaşandığı toplumlar en çok tok olanlardır. Amerika'da ölenlerin çok olmasını diyabet ile ilişkili olduğu söyleniyor.

Yemek ve zevk bağlamında aklımı üç kavram meşgul ediyor; corona, oruç ve ölüm...