Sezar'ın hayatından alınacak en büyük ders, kazandığı zaferler, yapmış olduğu kahramanlıklar değildir. Brütüs'ün dost görünüp düşmanlarıyla birlikte kendisini hançerlerken yaşadığı ihanettir. Siz siz olun dost görünen ikiyüzlü, alçak ve hainlerden uzak durun.

Hallac-ı Mansur'un hayatından alacağınız en büyük ders onun aşkınlığı, inanmışlığı değil, taş atan düşmanlarıyla kendisine gül atan dostlarıdan incinmesidir. Dostunuzun attığı güle değil, kimlerle attığına bakınız.

Kahpeliğin cinsiyeti olmaz. O yalnızca tanımlayıcı bir sıfattır. Siz siz olun kadının fahişesinden değil, erkeğin kahpesinden korkun! Fahişelik bir meslektir mecburiyetten, kahpelik ise keyfiyetten yapılır. Fahişe tövbe edip kurtulabilir ama kahpeliğin tövbesi yoktur. Çünkü kahpelik bir huydur ölene kadar devam eder. Unutmayın kahpelerin dili tatlı kalbi acıdır!

Liderlik vasfı ve kahramanlık ruhu olan birinci adamların peşinden gidin ama ikinci ve ucuz adamlara sırtınızı dönmeyin! İkinci ve ucuz adamların hırslarından, kıskançlık ve ihanetlerinden korkun. Napolyon'u tahtından eden Waterloo Savaşı'nın mağlubiyeti değil, yerine göz diken ikinci adam Fouche'nin ihanetidir!