Mahalli idareler seçimleri sonuç itibariyle vatandaşın verdiği bir karne. Karne de ki notları iyi okumayan, iyi yorumlamayanlar seçmenin uzağına düşeceklerdir.

31 Mart 2024 mahalli idareler seçimleri sonuç itibariyle vatandaşın verdiği bir karne. Karne de ki notları iyi okumayan, iyi yorumlamayanlar seçmenin uzağına düşeceklerdir.

CHP’deki oy artışı Kemal Kılıçtaroğlu’nun görevi bırakmasıyla ortaya çıkan bir sonuç olarak değerlendirenler eksik değerlendirmiş olur.

Kemal Kılıçdaroğlu 1970 li yıllarda CHP’yi, muhafazakâr çevreyi temsil eden MSP ile tanıştıran Bülent Ecevit sonrası iki tabanı kaynaştıran isimdir.

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrası oluşan zorunlu Millet ittifakında Saadet Partisi ve İYİ parti tabanıyla, CHP tabanını mitinglerinde bir araya getiren isimdir.

CHP’ye sağ seçmen oy vermese, alacağı azami oy oranı Muharrem İnce’nin aldığı oyu geçemez.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP kurultay delegelerinden daha fazla bütün AK partililerin CHP genel başkanı kalmasını istediği isimdi.

2023 Cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adaylığını dayatmayıp Mansur Yavaş’ı Millet ittifakının adayı olarak ilan edip arkasında dursaydı, Millet ittifakı farklı bir şekilde Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilirdi.

Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettikten sonra istifası erdemli bir tavırdı, CHP tabanı dahil vatandaşların genelinin olumlu baktığı bir istifaydı.

CHP genel başkanlığı için yapılan kongrede İstanbul Büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu Özgür Özel’i destekleyince kazanan Özgür Özel oldu

Türkiye siyasetinde İstanbul Büyükşehir belediyesi kazanan partiler genelde hükümet olmuşlardır.

Partilerin İstanbul il başkanı herhangi bir partide, kongrelerde hangi tarafa ağırlığını koyarsa o tarafın kazandığı siyaset sahnesinde, bugün Özgür Özel gündemdeki isimdir.

Cumhur İttifakının adayı Recep Tayyip Erdoğan birkaç ay evvel yapılan seçimde %52 oy alarak Cumhurbaşkanı seçilirken, aynı ittifakın yerel seçimlerde belirgin oy kaybına uğraması şaşkınlık yarattı.

AK parti seçmeninin genelinde metal yorgunluk vardı. Seçmen delege AK partinin aday belirleme yönteminden şikâyetçiydi her şey yolunda gittiği için kimse sesini çıkaramıyordu.

Seçim arifelerinde aday adayları için temayül yoklaması yapılıyor, aday adayları mahallle-mahallle, Köy-köy, ilçe-ilçe ora senin bura benim delegenin peşinde koşuyor destek istiyor.

Anket yapılıyor deniliyor, her aday ankette kendini 1. Sırada görüyor. Aday adayları delege oylarının çuvala konup Ankara’da depolara atıldığı sırada her aday ‘ben temayülde 1. Çıktım’ diye nefesleri tutulu beklerken, şapkadan çıkan tavşan gibi memleketle hiç ilgisi alakası olmayan, hatta bulundukları ilçede bir yere bıraksan kaybolacak isimler genel merkezce aday gösterilince küskünlükler arttı.

Her seçim bu genel merkez şakasıyla karşılaşan potansiyel siyasetçiler kenara köşeye çekilirken, bıraktıkları boşluğu terek ve tırek kesimler doldurmaya başladı.

Bunun sonucu olarak teşkilatların partiyi toparlayıp enerji yaratması gerekirken, vatandaş bunlara bakıp partiden soğumaya başladılar. Hatta şunu iddia ettiler ‘ AK parti bu bölgede seçime girmese ve bu adaylar yerine liste boş verilse AK parti daha çok oy alır’ diyenler oldu.

CHP belediyelerde aldığı başarılı sonucun şaşkınlığı içerisinde, belediyelerde kadrolaşma çalışmalarıyla meşgulken bugün AK Parti Kızılcahamam’da muhtemel başarısızlık nedenleri tartışıyor olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün bu konuları konuşurken etrafına bakıp 2002 yılında yola çıktığı hangi isimler yanında kalmış?

Erdoğan hangi isimlerle yola devam etmekte?

Bir kadro hareketi ve büyük bir iddia ile çıkılan yolda ne kadar mesafe alındı?

Siyaseten nerelerde ne hatalar yapıldı?

AK parti bu sorularının cevabını Kızılcahamam da isabetli bir şekilde bulursa, AK partinin yeniden atağa kalkması, hatta bu seçim yenilgisinin kendilerine bir ders olduğunun altını çizerek yarınlara emin adımlarla ilerleyebilir.

Ülke genelinde başarısız olan İl başkanlarını görevden almak, genel merkezin suçu taşraya atma manevrasına dönüştürmemesi gerekir.

AK Parti ‘HİÇBİR ŞEY OLMADISA DA, BİR ŞEY OLMUŞTUR’ demeden doğru kararlarla doğru adımlar atmalıdır. Aksi halde KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARTIR.

Bu soruların AK parti tabanı tarafından cevabı bölgemizde atanacak İl başkanı profilinden de aşağı yukarı ortaya çıkacaktır.

Not: seçim sonuçları değerlendirme yazılarım devam edecektir.