İnsan olmak ve insana yaraşır davranışlarda bulunmak büyük bir sorumluluk ister.

DÜNYA İNSANLIK GÜNÜ
(20 NİSAN)

İnsan olmak ve insana yaraşır davranışlarda bulunmak büyük bir sorumluluk ister. Sorumluluğunu bilen, kendini yetiştiren, empati yeteneğini yerinde kullanan, fikir ve duygularını da özgürce açıklamayı bilen; kendine, ailesine ve vatanına yararlı olan bireyler hem kendisi ve çevresiyle barışıktır hem de gelecek nesillere örnek olurlar. Kendine ve topluma faydalı olan her insan, birer değerdir.
Adana, metropol bir şehir. Renkli, bir o kadar da dinamik… Her yöreden insanların birlik beraberlik içinde yaşadığı bir şehir… Kültürün, tarihin ve Çukurova’nın bereketiyle donatılmıştır. Adana; İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz ile komşu olan, ulaşımı ile üç bölgeyi birbirine bağlayan köprü görevi yapan güzel bir şehir.

Adana, her gün birkaç etkinliğe ev sahipliği yapar. Son yapılan bu etkinlik, bambaşkaydı. İnsanın insana, insanca değer vermesi ve onun bedenen, ruhen yaşam kalitesini artırarak sağlıklı, mutlu birer fert olabilmesi için gereken her neyse yapılabilmesi ve sonuçları uzman kişilerle dile getirildi.
Bu yıl yedincisi yapılan “20 Nisan Dünya İnsanlık Günü”, Adana’da büyük bir katılım sağlanarak kutlandı. Bu kutlamaların amacı: “Yerelden evrensele insan onurunu, yardımlaşmayı ve evrensel insani değerleri vurgulamak, insanı merkeze alarak sevgi, saygı ve barış mesajları vermek amacıyla kutlanan özel bir gündür.” Bu amaç doğrultusunda hareket eden herkes, daha huzurlu ve mutlu olur. Bu huzur ve mutluluğu yaşayan yürekler kendine ve çevresine daha duyarlı ve faydalı olur. Bu duyarlı ve hoşgörülü kişiler, toplumun birleştirici gücü olurlar. Ayrıca bu kişiler; kavgadan, şiddetten uzak, birlik beraberlik ve hoşgörü şemsiyesi altında yaşadıkları çevrede birer yıldız gibi varlıklarını belli ederler.
20 Nisan Dünya İnsanlık Günü programını Adana Yüreğir Belediyesinin desteğiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Adana İLESAM bölge temsilcisi 20 Nisan Dünya İnsanlık Günü Platform Kurucusu Remzi Yıldırım Bey organize etti. Programın sunumunu Şükran Tunçdemir Hanım yaptı. 20 Nisan Dünya İnsanlık Günü, Adana Yüreğir Atatürk Kültür Merkezinde de yapıldı.
Program, katılım sağlayan konuşmacı, şair, yazar ve ozanların yer aldığı verimli bir etkinlik oldu. İstiklal Marşı ile başlayan programın ilk konuşmasını programı organize eden ev sahibi Adana İLESAM Bölge Sorumlusu Remzi Yıldırım Bey yaptı.

Slayt gösterileriyle yapılan konuşmaların ardından şiirler-türküler yüreğin telini titretti. “Yerelden Evrensele, İnsanın Karşılığı, İnsanlıktır.” diyerek konu hakkında detaylı bilgi verildi.
Konuşmacılar: Adana İnsan Hakları Vakıf Başkanı Av. Mustafa Çinkılıç, Adana Turan Devletleri Konfederasyon Başkanı Faik Akyılmaz, Adana İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Sıddık Yegül, Adana Gençlik Spor Müdürlüğü Eğitim Birimi Müdürü Ekrem Ulu, Dr. Ömer Uluçay, Av. Rukiye Çinkılıç Hanım konu hakkında bilgi verdiler.

Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden gelen şair, yazar ve diğer konuklar birlik beraberliğin ve kültürün bağlayıcı gücünü, sevgisini yaşadılar. Dostlukların pekiştiği programda ozanlar Süleyman Bektaş, Saadettin Yüksel, Cevat Bilgilioğlu, Turan Yıldırım sahneye çıktılar. Şiirli-türkülü saatler kulaklardaki pası âdeta yuttu.
Yapılan konuşmalar sonrası Yüreğir Belediyesinin verdiği öğle yemeği sonrası günün anlam ve önemini anlatan şiirler ve türkülerle saat 11.00’de başlayan program saat16.00’ya kadar devam etti. Bu program sayesinde tanışan şair ve yazarlar bir sonraki programda buluşmak üzere anlaştılar. Yeni dostlukların kurulması ve yeni eserlerin ortaya çıkmasına vesile oldu bu etkinlik.
Çevre il ve ilçelerden gelen şair ve ozanların buluşması ve programa renk katması bütün katılımcıları mutlu ettiği gibi beni de fevkalade mutlu etti. Program sonrası gelen konuklara plaket ve katılım belgesi takdim edildi.

Yüreğir Belediyesine, programın mimarı Remzi Yıldım Bey’e ve ekibine teşekkürler. 2027 yılı 20 Nisan Dünya İnsanlık Günü programında buluşmak dileğiyle...
22.04.2026
Fatma ÖZGER BİLGİÇ