1870'li yıllarda İstanbul'da Rusların General İgniyatef adında bir elçisi vardı. Onun en büyük emeli bütün Slavları Rusya'nın bayrağı altında birleştirmekti. Bu yüzden Balkanlardaki Slavları Osmanlı aleyhine kışkırtıyordu.

Osmanlı orduları başında gerçek bir komutan, gerçek bir kahraman Hüseyin Avni Paşa vardı. Disiplinliydi. Osmanlı'nın en büyük düşmanı Ruslar olduğuna inanmıştı. Balkanlar ve Girit’te birçok savaşa katılmıştı. Askerle yer, askerle içer, askerle kalkar, askerle uyur ve cephenin en önünde savaşırdı. Kırım’da Ruslar, Balkanlar ve Karadağ’da Sırplar, Girit’te de Rumlarla savaşmıştı.

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz ise Ruslarla iyi geçinmek için sabah akşam Rus elçisinden görüş alan Mahmut Nedim Paşa'yı sadrazam yapmıştı. Osmanlı yıkıma gidiyordu. Sultan Abdülaziz tahtan indirildikten sonra Rusya, Hüseyin Avni Paşa'nın Osmanlı Devleti'nin yönetimini elinde tuttuğu sürece emellerine erişemeyeceğine inandı ve bir suikast ile onu ortadan kaldırdı.

93 Harbinden aylar önce, Rus ajanı olan kolağası Çerkez Hasan'ın yaptığı bu melânet, bir kahramanlık olarak anlatılıyor. Devletin TRT televizyonunda onun için destanlar besteleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay yayınları arasında çıkan Halil Sedes Paşanın bir makalesi hariç, birçok tarih kitabında Osmanlı-Rus Savaşı'ndan hemen önce milletimiz için bir yıkım olan 93 harbi sonuçlarına rağmen, bir genelkurmay başkanını şehit eden bir alçak, kahraman olarak gösteriliyor. Rusya bu anıtı İstanbul’un göbeğindeki Yeşilköy’de yapmıştı. Caber kalesindeki Türk Mezarı, 1086’da kendi canına kıyan Türkiye devletinin bânîsi Süleymanşah’a aittir ve kıyamete kadar da öyle kalmalıdır.

1973’deki yer ve 2015 yılındaki çok gülünç mezar kaçırma olayı, birer cehalet eseridir. Süleymanşah’ın iki mezarı vardır: Bugün toprak olan iç organları, kanı ve canının bulunduğu yer, Lozan’da Türk Mezarı tescillendi. O’nun na’şı ise Halep kalesi dışındadır. Türk Mezarı, baraj suları altında kalsa da, orada daima, onu hatırlatan bir bayrak dalgalanmalı.

Tarih Tekerrür Ediyor Bir de bugünden bahsedelim Putin'in danışmanı Funing çok sık Türkiye’ye geliyor, akıl veriyor ve Rüşvet-i kelâm lâflar ediyordu. Funing’in Türkiye'deki adamı da, “Rusya, Ukrayna’ya barış götürdü” narası atıyor. Çeçenistan devlet başkanı Ramazan Ahmetoviç Kadirov ise Miraç Kandilinde, Putin’in emriyle Ukrayna’ya saldırıyor. Dün Çerkez Hasan, bugün de Kadirov gibiler oldukça daha nice acılı kandiller kutlarız. 27.02.2022