Partileşme sürecinde Meral hanım milliyetçi-merkez sağ parti olarak siyaset arenasında ki konumlanma süreci sancılı oldu.

İYİ PARTİ, MHP’de Türk milliyetçiliğinin ve ülkücülüğün gerçek değerleri ve hedefleri ile temsil edilmediği ve temsil etmek isteyenlerinde dışlanıp etkisizleştirildiği şikayeti ile ayrılan arkadaşlarımızın öncülüğünde kuruldu.

Partileşme sürecinde Meral hanımın MHP dışında ki geçmiş siyasi çizgisindeki yol arkadaşlarının katılımı ile milliyetçi-merkez sağ parti olarak siyaset arenasında ki konumlanma süreci sancılı oldu.

Sonuçta kurulurken birlikte hareket ettiği Türk milliyetçisi bazı arkadaşları ile yolları ayrıldı.

Zafer Partisi, İYİ PARTİ’nin ayrılan kurucularından olan Sn. Ümit Özdağ ve arkadaşlarınca kuruldu.

İYİ PARTİNİN bu ayrılmalar ile kuruluştaki milliyetçi özgül ağırlığı azaldı, fakat yönetime liberal isimlerin katılımı ile İYİ PARTİ gerçek anlamda sağ seçmen nezdinde milliyetçi-muhafazakar- liberal bir çizgiye oturdu. Bugünkü şekli ile DP-AP- ANAP -DYP çizgisindeki seçmenin partisi konumunda.

İşte bu seçmen tabanına göre son 6’lı masadan kalma ve oturma sonrasında politik duruş kavgası veriyor.

6’lı masada son ana kadar milliyetçi bir cumhurbaşkanı adayı için mücadele etti.

Ama başarılı olamadı.

Gelişen süreçte CHP, AKP karşıtı bloğu konsilide edip ikinci turu garanti edince İYİ PARTİYE karşı katı bir tutum takındı.

CHP’nin sesiz ve sabırla CB sandığını bekleyen derin kadroları şunu artık biliyor: İkinci turda AKP ve Erdoğan karşıtı bloğun kımıldayacak yeri yok. Hiç birinin Kılıçdaroğlu’nu desteklemekten başka şansları yok.

Bu üstü örtülü siyasi kumpas İYİ PARTİ’yi ciddi rahatsız etti.

Ve bana göre hala daha rahatsız ediyor.

Çünkü İYİ PARTİ TBMM seçimlerini de düşünmek mecburiyetinde.

Hangi seçmen tabanına güveniyor?

Elbette milliyetçi- muhafazakar-liberal seçmen.

Meral hanım, Erdoğan sonrası dağılacağına inandığı AKP’den boşalacak merkez sağın partisi olmanın hesabını yapmıyor olamaz.

Bu durumda Kılıçdaroğlunun seçimi kaybetmesi durumunda “beni dinlemediniz. ben haklı çıktım. seçimi kesin açık ara kazanacağı belli olan adayı sırf milliyetçi olduğu için seçmediniz” sözlerini söylemek isteyecektir.

Bunun için de İYİ PARTİ duruşunu ve mesajlarını milliyetçi ve muhafazakar seçmene göre belirleyecektir.

Ve bu mesajlarının en önemli odağına da HÜDAPAR’ı ve HDP’yi oturtacaktır.

HDP ile CHP ilişkisinden, İYİ PARTİ rahatsızlığını belli edecek ve kendilerinin HDP’yi asla masaya oturtmayı bırakın, HDP’nin hiç bir talebinin dahi masaya getirilmesinin mümkün olmadığını kesin bir tavırla açıklayacaklardır.

Zaten TBMM’de son yasama döneminde CHP’den ayrılarak AKP-MHP ile birlikte başta tezkerelerin uzatılması ve sınır ötesi askeri harekatlara birlikte destek vermişlerdi.

Bu gelecek yasama döneminde de böyle olacaktır.

Önümüzde ki yasama döneminde Cumhur İttifakı ihtimaldir parlementoda çoğunluğu kaybedecek gibi gözüküyor. Çünkü MHP ve AKP oylarında düşüş olduğu kesin. Bu oy düşüşü TBMM deki mevcut sandalye sayısını Cumhur İttifakı aleyhine azaltacaktır.

Bu durumda “milli meselelerde” eksik olan sandalyeyi İYİ PARTİNİN tamamlayacağından kimsenin şüphesi olmasın.

CHP-İYİ PARTİ-HDP vekil sayılarının toplamının 360’ı geçmesi durumunda gündeme gelecek olan parlementer sisteme geçişte de İYİ PARTİ kilit parti konumunda olacaktır ve HDP ile hazırlanacak taslak çalışmalarında karşı karşıya gelecektir.

Özetle İYİ PARTİ önümüzde ki dönemde “milli meselelerin” kilit partisi olacaktır. Ayrıca CHP içinden aday olarak gösterilecek Milliyetçi isimlerde bu durumda HDP karşıtı blokta yer alacaklardır.

Bu seçimde İYİ PARTİ’den, MHP’den, CHP’den ve barajı geçme yolunda sürprize hazırlanan Zafer Parti’sinden seçilecek “milliyetçi milletvekilleri” ciddi görev ve sorumluluklar üstlenecektir.

Milliyetçilerin oylarının paylaşılması kavgası ilginç süprizlere gebe.

Milliyetçileri dağıtalım oylarını paylaşalım hesabı yapanlar TBMM’de ortaya çıkacak tabloya pek sevinemiyecekler.

Geriye CB adayları arasında bir Türk milliyetçisi adayla oylarını bir sandıkta toplamak kalıyor.

Onu da inşallah SİNAN OĞAN ile yapacaklar ve bu milletin ufkunu kirleten çakal ulumalarının sesini boğacaklardır.

Hakkı Şafak SES