Bu kitap 1916 da Osmanlı Devleti’nin tayin ettiği son Mekke Emiri Şerif Ali Haydar Paşa’nın hatıratıdır. Günlük Türkçe olarak tutulmuştur. İngiliz asıllı ikinci hanımı Prenses Fatma Haydar , Türkçeden İngilizceye tercüme etmiştir. Aile dostları kitabın müellifi George Stitt’e göndermiş, o da “ A Price of Arabia , The Emir Shereef Ali Haider” adıyla 1948 de Londra’da yayınlamıştır.

Aslı Türkçe olan bu hatırat, İngilizceden tercüme edilerek 2018 de Türk okuyucusuyla buluşabilmiştir.

Arap İsyanını başlatan Şerif Hüseyin ile kuzen olan Ali Haydar, isyan üzerine Mekke’ye girememiş, Medine müdafi Fahreddin Paşa ile birlikte , Şerif Hüseyin ve İngilizlere karşı mücadele etmiş. Savaşın sonunda Sultan Vahdeddin tarafından azledilince İstanbul’a dönmüş. Mustafa Kemal’e ve Milli Mücadeleye destek vermiş . Ömrü boyunca Arapların refaha kavuşmasının , Osmanlı Devletine sadık kalması sayesinde mümkün olabileceğini savunmuş ve Osmanlı aleyhine her hangi bir faaliyetin içine girmeyi reddetmiş. Cumhuriyetin ilanından sonra Saray ile olan sıkı ilişkileri bahane edilerek yurt dışına çıkarılmış. Suud ailesi de Hicaz’a girme izni vermediğinden , tüm gelirlerinden mahrum olarak Beyrut’a yerleşmiş ve 1935 de sefalet içinde vefat etmiş.

Bu eseri 1989 doğumlu Yusuf Selman İnanç İngilizceden tercüme etmiş olup, Kronik yayınlarınca kültür hayatımıza kazandırılmış.

Çevirmen ve yayınevine teşekkürler.