Kuşaklara isim takılmış Z kuşağı dedikleri bir kuşaktan bahsediliyor .Türkiye’de oy kullanma seçme ve seçilme hakkı 18 yaşına indirilmiş (yeni değil tabi) 17 yaşında “Reşit”(Ergin) olmadıklarını iddia ettiğiniz insanlara bir yıl sonra çok ciddi hakları kullanma konusunda sorumluluklar veriyorsunuz .
Bu kanun ile verilen bir hak, ama hak verdiğiniz her bireyin bir yıl sonunda gelişme kavrama ve algılama muhakeme yeteneğinin yeterince geliştiğinden hangi bilimsel çalışmalar sonucundaki veriler ile ortaya koyabilirsiniz . Bir başka ifadeyle bir yıl önce “Reşit“ olmadığı için birtakım vatandaşlık haklarını kullanamayan bireylerin bir yıl sonunda hepsinin olgunlaştığını ülkenizle ilgili dünya ile ilgili düşüncelerinin hepsinin aynı oranda algılama,kavrama muhakeme yapacak düzeye geldiğini nasıl bir bilimsel çalışma ile anlata bilirsiniz. Yada 18 yaşına gelenlerin hepsinin sorumluluk alacak düzeyde olgunlaştığını söylemeniz mümkün’mü? Derdim tanınan verilen “Hakları “ eleştirmek yanlış demek değil, bilmsel olmayan Popilist politikalara dikkat çekmek.18 yaşındaki veya topyekün “Gençlik “ Olarak ifade ettiğimiz bireylerin hayata bakış açısı talep ve istek dengesi içerisinde ,sosyal hayattan beklentileri  dünyaya bakma algılama yorumlama tarzları çok farklı. Şayet onları dinlemez ,onları iyi analiz etmez onların hayat ile ilgili ne düşündüğüne ne beklediklerine  bakmaz ,onların dünya görüşü ve algılamalarının ne manaya geldiğini düşüncelerinin ne olduğu konusunda ciddi sosyolojik ve psikolojik çalışmaları yapmazsanız onları kaybedersiniz. Zaten Eğtim ve kültür politikalarınız bu tür çalışmaları içermiyor. Gençlik ile ilgili “diz dövme “düzeyine geliş sebebimiz bu yüzden. Bilimsel köklü sağlam ,eğitim ve kültür politikalarınız olmadığından yada yetersiz olduğundan yetişen nesil kendi mensubu olduğu milletin medeniyet değerleri ile donanması gerekirken içinde bulunduğumuz kontrolsüz dijital çağda engellenemez etkileşimden sanal alemdeki ütopik hayalcilik ile iç içe  başka medeniyetlerin donanımı ile büyüyor. Gençlik ile yaşadığımız sorunlarda büyük ölçüde bunlardan kaynaklanıyor. Bu sorunlara ciddiyet ile eğilmek bunu devlet politikası haline getirmek gerekiyor.
Bize göre çözüm yollarındam biri; Hemen hemen her ilde  Donanımlı uzmanlar gözetiminde hizmet veren (gençlik eğitim ve sosyal aktivite rehabilitasyon merkezleri) açmak Bu tür merkezler genç nüfusumuzun sorunlarınn daha çok büyümesine çare olabilir diye düşünüyorum.
Önce onları dinleyeceksiniz onları anlayacaksınız onları dinlemeden onları anlamadan telkinde bulunmıycaksınız  aksi takdirde telkinleriniz ve ifadeleriniz sizde kalır ,onlara yaklaşım problemleri yaşar onlarla ilgili sorunları çözmek yerine kendiniz ve onlarla aranızdaki sorunları daha çok büyütürsünüz . Buda farklı duruşu olan her şeye sizden farklı bakan anlaşamadığınız ,sürekli sorunlar yaşadığınız bir gençlik topluluğu ile karşı karşıya bırakır sizi. Bu farklılaşım hayatta farklı bakma farklı projeksiyon tutma yüzünden ,gençlik için Yanlış anlaşılma ,büyükler ve ebeveynler içinde iletişim kuramama sorunlarını doğurur. Böyle oluncada sosyal iletişimle yürüyen toplum hayatı ,doğru kurgulanmayınca devletlerin ve milletlerin geleceği için çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalınır. Bu durumda hiçbir şekilde sürdürülebilir değildir. Sosyaloğlar psikologlar ve pedagoglardan eğitimcilerden  ve  diğer uzmanlardan kurulu üzerinde ciddi manada durulacak bir çalıştay yapıp gençlik algısını yeniden inşa edecek bilimsel bir platformda acilen çalışma yapılması mecburiyeti var  Böylece genç kuşağın hayata bakış açısına katkı sağlanacağı gibi kuşaklar arası iletişimdede daha bilinçli hareket etme doğruluğuna adım atılmış olunur. Devleti yönetenler ve yönetme vadinde olanlar ile devlet bürokrasi kadrosunda olanlar hiçbir bilimsel çalışma içinde olmadan sadece menfaat odaklı şirin görünmek için popülist vaadlerle kendilerini anlatmak yerine, ülke geleceğini düşünerek gençleri ve onların hayata bakış açısını iyi ve doğru analiz etmeli onların söylediklerine değer vermeli  Vaadlerinide ülke geleceğini düşünerek yapmalıdır.
iletişim ve algılamalarla birlikte müşterek çözümlerin nasıl olacağı tarihsel ve kültürel buluşmanın hangi doğru uygulamalarla kazandırılacağı  konusunda ortak zeminler oluşturmalıdır . Gençleri anlamak onlara yaklaşmak ve onlarla anlaşmak adına bir neslin kurtarılmasını istiyorsak sporcu analiz metot mantığıyla hareket etmemiz gerekmektedir. Böylece onları daha iyi daha gerçekçi daha bilimsel gözlemleyeceğiz . Psikolojik davranışlarını hal ve hareketlerini, nasıl bir hal içinde olduklarını kapasitelerini çok daha iyi bileceğiz. Buda geçliğin sorunları ile daha çok ilgilenmek onlarla daha doğru iletişim kurmak ,yanlış anlaşılmaları büyük ölçüde ortadan kaldırmak, doğru adımlar atmak ,doğru atılan adımlarda doğru başlangıclar yapmamızı sağlayacaktır. Gençlerimizi daha fazla geç kalmadan sanal ortamdan alıp gerçek Hayatla tanıştırma konusunda ciddi Eğtim ve rehabilitasyon çalışmaları yapmak zorunluluğumuz vardır. Sosyal alandaki bu sorun bizim açımızdan gözlemlediğimiz ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkınca muhattaplarına ve uzmanlarına seslenelim dedik. Her fırsatta Z kuşağının kime oy vereceğini konuşmaktan çok ,onların içinde bulunduğu durumu düşünün sağlıklı nesiller nasıl yetişir ona odaklanın  Tabi daha fazla geç kalınmadan  Atalarımızın her çağa seslenen doğru, yol gösterici güzel sözleri var. Ne demiş atalarımız AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR