Büyük kabileler bize bağlıydı mesela Badiyetüş Şam'da bugün Irak ve Suriye toprakları üzerinde yüzlerce alt şubelere sahip iki büyük aşiret vardır Şammar ve Aneze aşiretleri. Sultan Hamit devrinde bizim değiliz zor mutasarrıfı emrindeki Jandarma neferine Aneze aşireti reisini çağırmasını söyler. Nefer 200 binden ziyade mevcudu olan aşiret reisine gider ve onu arkasına takarak tıpkı bir suçlu gibi mutasarrıfa getirir. Meğer Reis nişan ve atye tevdi için çağırmış. Mutasarrıf şeyhe İzzet ve ikramda bulunur ve mahiyetine adam katarak yerine gönderir. Arkadaşlar bu aşiretin Reisine Suriye'deki Fransız idaresinde Prens muamelesi yapmakta idi. Bugünkü Baas rejiminde de öyledir ona bizim neferin yaptığını yapacak ne bir Fransız ne de bir Baas askeri vardır.

Bu riayetin ve itaatin sebebi nedir? Bir kere Emir büyük yerdendir yani İstanbul'daki padişahın mümessilinden. Diğer taraftan da bu büyük makam yanlış ve adaletsiz bir iş yapmaz kanaati vardır ona itaatsizlik ise dünyada ve ahirette bednaman olmak demektir. İşte o şey bir hükümet neferine bunun için itaat eder.

Şunu söyleyeyim ki Şam. Bağdad veya Kahire'ye, bu sonuncusu da diğerlerine tabii olmaz. Fakat bunların hepsi İstanbul'a tabii olmuşlardır. Hatta Mısır fiilen elimizde olmadığı zamanlarda bile Kahire İstanbul'a bağlılığını daima göstermiştir. Sonra 1000 seneden beri bütün Arap ve Müslüman dünyasının fiili ve manevi liderliğini Türkler ifa etmişlerdir Bu alemin en büyük ve ve müesir unsuru 1000 senedir daima Biz olmuşuzdur. Arap bizim zamanımızda rahat ve huzur içinde bizden sonra da etrafındaki hadiselere bigane yaşamıştır mesela Libyada İkinci Dünya Harbi'nde İngiliz ve Alman orduları muharebe etmiştir. Araplar kendi toprakları üzerinde cereyan eden bu mücadeleden adeta habersiz yaşamıştır. Halbuki bizim zamanımızda mesela İtalyan tecavüzüne karşı yanımızda harp etmişlerdir. Bu da bizim Arap dünyasındaki tesirimizin çok açık bir misalidir (Dündar Taşer'in Büyük Türkiyesi sayfa 57-58)